DJ Broadcast:
STRP installaties: Kakkerlakken!!!!!!
lees verder

Peper:
Hét STRP-insect: de kakkerlak
lees verder

DJ Broadcast:
STRP installaties: Kakkerlakken!!!!!!

Fotografie: Lianne van de Laar

Kakkerlakken groot succes op STRP!

door Annemieke Vermeer

Van 24 t/m 26 maart 2006 werd in Eindhoven voor het eerst het STRP-festival georganiseerd, met als motto ‘Art loves technology’. Dat de Cockroach Lounge van Debbie does art perfect past bij dit motto, werd al snel duidelijk in Eindhoven.

Bezoekers betreden enthousiast het speelveld met een sticker op hun schoen. Op het veld rennen geanimeerde kakkerlakken rond. Al snel gaan de bezoekers helemaal op in het interactieve spel, en trappen ze fanatiek met hun beplakte schoenen naar de kakkerlakken, die voor de stickers wegvluchten. Sommigen gaan iets te veel op in het spel, want niet iedereen heeft door dat ze af en toe beloond worden met filmpjes op een groot scherm naast het speelveld. Gelukkig zijn er genoeg passanten die wel oog hebben voor de kunstwerken van Debbie does Art.

Divers publiek
Jong en oud wordt gegrepen door het spel in de Cockroach Lounge. En het grappige is: ongemerkt gaan de meest diverse mensen met elkaar samenwerken. Want met een groepje is het veel makkelijker om de rondrennende kakkerlakken naar het putje in het midden van het speelveld te dirigeren. Pas als alle kakkerlakken in het afvoerputje zijn samengedreven, kijken de spelers triomfantelijk omhoog – en zo zien de bleke techneuten dat ze al die tijd hebben samengewerkt met hippe festivalmeisjes, gepensioneerde echtparen en jonge kinderen. Ze lachen elkaar toe en verdwijnen van het veld. Even uithijgen en de kuiten strekken.

Tactiek
Als je een tijdje naar het schouwspel in de Lounge zit te kijken, valt op dat iedereen op een andere manier aan het spel deelneemt. Kinderen (en soms volwassenen) zijn soms tijden fanatiek aan het trappen voor ze doorhebben dat ze de verkeerde schoen gebruiken, namelijk die zonder sticker. Anderen staan tijdenlang in het wilde weg te trappen, terwijl de kakkerlakken achter ze door scharrelen. Weer anderen gaan het spel systematisch te lijf en vormen met een stel vrienden een doeltreffend Cockroach Extermination Team. Sommige bezoekers zijn zelfs zo fanatiek dat ze de coördinatie met de voeten niet nauwkeurig genoeg vinden. Ze trekken de sticker van hun schoen en proberen met de hand de kakkerlakken op te jagen. Iedereen zijn eigen techniek!

Art loves technologie
Achter de schermen van de lounge staan twee computers, die de bewegingen van de stickers registreren via een webcam die boven het speelveld is opgehangen. Die bewegingen worden vertaald naar animaties van de kakkerlakken, die via een beamer (naast de webcam) op het speelveld worden geprojecteerd. Waar de bezoekers weer op proberen te reageren. En zo is het kringetje rond. Maar dat is nog niet alles. Want Debbie does Art is alweer volop aan nadenken over nieuwe functionaliteiten in het spel. Bijvoorbeeld een speelveld dat gaat trillen zodra alle kakkerlakken tegelijkertijd in het afvoerputje worden gejaagd. Of een bonuskakkerlak die kleine kakkerlakjes uitbroedt als je hem niet snel verdelgt. Tja, technologie staat nooit stil...

Gemist?
Heeft u het STRP-festival gemist? Wilt u de kakkerlakken wel eens door uw kantoor, museum of garage laten lopen? Neem dan contact op met Ruben Olislagers over de mogelijkheden.

Dichter op het hart

 

STRP installaties:Kakkerlakken!!!!!!

friday | 18:00:00 | 24.03.06

Door René Passet

Ze kruipen alle kanten op zodra je je voeten in de douchebak zet: kakkerlakken! Vieze, grote bruine kakkerlakken. En het zijn er veel! Het goede nieuws is: dankzij een blauwe sticker die je van een lieftallige hostess krijgt en die je op je schoen moet plakken zijn de talrijke kruipers bang van je. Met je schoen kun je de kakkerlakken alle kanten opsturen.

Inderdaad, het zijn virtuele kakkerlakken. Geprojecteerd door slimme beamers onder en boven de douchebak. In het midden van het speelveld zit een doucheputje. Zodra de kakkerlakken in het putje belanden, gaat een filmpje spelen. Hoe meer kakkerlakken, hoe meer filmpjes.
Het is een even verbluffende als toegankelijke installatie van een groep kunstenaars en programmeurs die zichzelf Debbie Does noemen. In hun Cockroach Lounge is het een komen en gaan van bezoekers met een blauwe sticker op hun voeten. Maar er staan ook een aantal mensen doodstil. Ze hebben oranje pakken aan en zijn waarschijnlijk van de ongediertebestrijding. Waarom grijpen ze dan niet in? Ah, wacht, het zijn etalagepoppen. Debbie speelt graag met je zintuigen. Zo begint de douchebak ineens te trillen! Geen paniek, het is het water dat wegloopt, de afvoer in.

The Cockroach Lounge is het hele festival toegankelijk. Ze staan in Hal 1 op plekje 11.

DJ Broadcast

 

Hét STRP-insect: de kakkerlak

[24-03-2006] 15:36

Door Peper

Er lopen/hangen/bungelen verschillende insect-achtigen op STRP, maar HET veelpotige beest van het festival is nu al de kakkerlak. In twee kunstprojecten staat-ie centraal.
Zo loop je bij binnenkomst de kans omver gereden te worden door de Cockroach controlled mobile robot van de Canadees Gernet Hertz. Ofwel: een reuzekakkerlak die een robotwagentje bestuurt. Het principe achter de besturing is hetzelfde als dat van een computermuis. De kakkerlak van keuze (Hertz heeft een heel 'team' tot zijn beschikking, compleet met rugnummers) wordt in een tuigje gehesen en op een pingpongbal gezet. Niet om een cursus te bewegen, maar een wagentje. Lichtsignalen laten hem daarbij een route kiezen.

In de Cockroach lounge, verderop, is de installatie ook al opgemerkt. Tuurlijk, want in het project van het Eindhovense collectief Debbie Does Art is ook een hoofdrol weggelegd voor de kakkerlak. Aan de ingang van hun minitheater krijg je een sticker op je schoen geplakt, waarmee je software kunt besturen om kakkerlakken te verjagen. Beweeg je voet richting de geprojecteerde beestjes in een badkuip en probeer ze in het afvoerputje te krijgen. Hoe meer 'hits', hoe meer filmpjes er op een scherm aan de zijkant worden afgespeeld. Superleuk en superinteractief, zeker omdat je kunt samenwerken met andere bezoekers.
EEN speciale bezoeker wordt dit festival in ieder geval nog verwacht, zegt Ruben, een van de vijf leden achter Debbie Does: "de kakkerlak in het wagentje, met een sticker erop!" Tsja, het kan altijd nog gekker.

Peper online