Eindhovense bands gaan interactief

Eindhovens Dagblad 15 september 2006
Door: Daphne Broers

Vrijdag 15 september 2006 - In het Eindhovense TAC (Temporary Art Centre) barst het naast kunstenaars en vormgevers ook van de Eindhovense bands die in het pand repeteren.
Om negen van hen draait het vanavond tijdens het Gridlockfestival. De naam Gridlock heeft de avond niet voor niets gekregen. Het draait namelijk om een interactief raamwerk (ook wel grid genoemd) van infrarood- en laserstralen waar het publiek aan kan zitten. Raakt iemand een snijpunt van twee stralen aan, dan komt er geluid uit de boxen. Gejuich en applaus bijvoorbeeld. Violen en gitaren. Of samples die een band zelf gecomponeerd heeft. Ofwel: Eindhoven Technology & Music, zoals TAC het zelf aankondigt.

Voor de bedenkers van het grid, het Eindhovense collectief kunstenaars, programmeurs en vormgevers dat zich Debbie does Art noemt, is het de eerste keer dat ze hun ’muziekinstrument’ inzetten tijdens een concert. Het concept werd in 1998 door Edward Erasmus van het collectief uitgewerkt voor een dansvoorstelling van het Bredase gezelschap De Stilte. Voor het Gridlock Festival is het idee aangepast naar een interactieve installatie die de wisselwerking tussen publiek en band versterkt.

Want dat is altijd Debbie’s doel: „Wij willen met onze projecten techniek inzetten om mensen dichter bij elkaar te brengen“, zegt Ruben Olislagers. „Techniek is veel te vaak een vereenzamend ding, iets wat je in je eentje achter de computer doet. Wij willen mensen laten samenwerken. Vanavond kunnen ze dus samen muziek maken.“

De TAC-bands die optreden zijn Big Spender, Stange Attractor, Wild West Coniferen, Barbabob, Revival Okapi, Per Adventure, Job en Dennis, The Psychedelic Party en Serendipity Labs. Vooral die laatste band heeft het hele optreden aangepast aan het interactieve grid. De muzikanten, die normaal gesproken in @drock's Bluntaxe Orchestra en het Trauma Trio spelen, delen dan ook hun gezamelijke liefde voor electronica.

Behalve muziek zijn tijdens het Gridlock festival videobeelden van KrijnZilla te zien en zet lichtontwerpster Ellen de Vries van HET LUX LAB samen met Debbie een paar ruimtes van het TAC in bijzonder licht.

Gridlock Festival. vr. van 19.30 tot 02 uur in het TAC, Vonderweg, Eindhoven. Entree: 5 euro.